Werken met late gevolgen van kanker(behandeling)
85% van de mensen die langer dan 10 jaar geleden kanker heeft gehad, heeft op dit moment nog last van één of meerdere klachten. Dit betreffen late gevolgen van kanker.
Het zijn lichamelijke, cognitieve of psychische klachten die mensen ervaren als gevolg van kanker en de behandeling ervan en die nog vele jaren ná de diagnose aanwezig zijn of dan pas optreden. Met mogelijk grote gevolgen voor het werk.
Lang niet altijd leggen mensen én hun (werk)omgeving de relatie tussen eerder doorgemaakte kanker, bijbehorende behandelingen en de problemen die ze nu in hun werk ervaren. Zeker als de diagnose en behandeling langer geleden zijn kan dit een rol spelen.
In dit onderzoek zijn we nagegaan hoe bekend arbeidsdeskundigen zijn met deze late gevolgen van kankerbehandelingen én welke behoefte arbeidsdeskundigen hebben aan kennis en handelingsperspectieven op dit gebied om werknemers met late gevolgen van kanker(behandelingen) en hun werkgevers beter te kunnen begeleiden.
Het heeft geresulteerd in deze praktische eindproducten:
🟢 compacte handreiking voor arbeidsdeskundigen
🟢 uitgebreider cahier met kennis
🟢 overzicht met hulp en informatie
Het project was een samenwerking van Centrum Werk Gezondheid, Hogeschool van Amsterdam, opleiding Toegepaste Psychologie en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), met steun van Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC).
Overige resultaten:
Factsheet van uitkomsten online vragenlijstonderzoek onder 78 arbeidsdeskundigen naar kennis en behoefte aan informatie over late gevolgen van kanker(behandelingen)
Projectteam
- Tamara Raaijmakers, programmamanager Centrum Werk Gezondheid
- Ingrid Boelhouwer, docent/onderzoeker Hogeschool van Amsterdam, opleiding Toegepaste Psychologie
- Noor van Willegen, persoonlijke titel, voorheen belangenbehartiger Goed leven met kanker NFK
- Monique de Jong, belangenbehartiger Goed leven met kanker NFK
Adviescommissie
- Anjo Bloemen, voormalig coördinator Opleidingen MFS Radiotherapiegroep, lid NFK werkgroep Goed leven met Kanker en NFK werkgroep Kanker en Werk, ervaringsdeskundige late gevolgen BVN
- Vincent Braun, programmamanager Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC)
- Janine Duyff, arbeidsdeskundige, Coach & consultant in health management Duyff Consult
- Jacqueline Fransman-Bobeldijk, arbeidsdeskundige Nationale Politie
- Kim Hulscher, coördinator Lotgenotencontact en Voorlichting Stichting Olijf, co-president European European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups (ESCO ENGAGe), manager Leger de Heils
- Roger Pieter Lam, teamleider/opleidingsmanager mboRijnland
- Bernadette Roekevis, arbeidsdeskundige Roekevis Arbeidsdeskundig Advies
Meer informatie: neem contact op met t.raaijmakers@centrumwerkgezondheid.nl